Nariyal Burfi

Nariyal Burfi, ook wel Thengai Burfi of kokosburfi genoemd, is een heerlijke Indiase zoetigheid die ook nog is makkelijk te maken is. Ideaal voor elke gelegenheid dus. Zeker bij gelegenheden waar je een huis vol familie en vrienden over de vloer krijgt, zoals in India met festivals als Diwali of trouwfeesten, is dit een ideaal recept. Je kunt de hoeveelheden gemakkelijk verdubbelen (of nog meer!) zodat je voldoende burfi hebt voor een heel weeshuis! Ook kun je het best een dag van te voren maken, zodat je op de dag zelf het allen nog maar hoeft te serveren. (Alleen moet je er dan wel van af kunnen blijven…..!) Het onderstaande recept is voldoende voor ongeveer 20 stukjes.

Ingrediënten:

  • 2 Glazen geraspte kokos (liefst vers)
  • 1 Glazen suiker
  • ½ tl. Geplette kardemomzaden
  • ½ el. Fijngehakte cashewnoten
  • 1 el. Ghee (geklaarde boter)

Bereiden:

Verwarm de ghee in een ruime pan of wok en bak de cashewnoten er goudbruin in, schep ze eruit en hou ze apart. Vet een bakvorm of bakplaat in.

In dezelfde wok doe je vervolgens de kokos en suiker. Roer goed en blijf roeren op middelhoog vuur.  Blijf roeren tot de suiker smelt en je ziet dat er vocht uit de kokos komt. Blijf nog steeds roeren tot het mengsel aan elkaar begint te plakken. Druk met je lepel op de kokos om te kijken of er nog vocht uit komt, zo ja dan moet je nog door blijven bakken en roeren.

Voeg als er geen vocht meer uit de kokos komt de kardemompoeder en de cashewnoten toe en roer goed. Zodra je ziet dat de kokos van kleur begint te veranderen van puur wit tot licht romig, zet je het vuur uit.

Doe het mengsel meteen over in de ovenschaal en maak het met een spatel of bolle kan van een grote lepel glad. Laat het een minuut of 2 – 3 staan en snijd het dan in stukken als het nog warm is. Laat het vervolgens volledig afkoelen, haal de stukjes uit de bakplaat en leg ze op een schaal om verder te drogen. Bewaar in een goed afgesloten koektrommel of doos.

Tip; zorg dat je kokos op laag vuur bakt, anders gaat het te snel verkleuren.

De teksten op de Nariyal Burfi kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Nariyal Burfi pagina iets Kopiëren of te gebruiken.