Naan

Naan is net als chapati’s en paratha’s een broodkoek, maar waar de eerste twee zonder gist in de pan bereid worden, wordt naan met gist gemaakt en gebakken in de tandur; een klei-oven. In India wordt naan dus eigenlijk nooit thuis gebakken, maar kant en klaar gekocht bij de naanbakker. Toch kun je zelf thuis ook een acceptabele variant maken. Naanbrood is het lekkerst als het net gebakken en het liefst nog warm is.

Ingrediënten:

  • 25 gist, of 12,5 gram gedroogde gist
  • 2 tl suiker
  • 500 gram bloem
  • 1,5 tl zout
  • 1/8 liter stand yoghurt
  • 1 ei, losgeroerd
  • 100 ml ghee
  • 2 el maanzaad en/of sesamzaad

Bereiden:

Verkruimel de gist in een kommetje en voeg 100 ml lauwwarm water en de suiker toe. Roer tot een egaal mengsel ontstaat en laat het 10 minuten staan om te gaan werken. Er vormen zich dan luchtbellen op het oppervlak.

Zeef ondertussen de bloem op een werkvlak of in een kom en strooi er het zout over. Maak in het midden een kuiltje en schenk het gistmengsel, het ei en de yoghurt erin. Roer vanuit het midden en voeg, beetje bij beetje, ook nog 1 dl lauwwarm water toe. Als je een vrij glad beslag hebt gekregen voeg je de lauwwarme ghee toe. Kneed het deeg in zo’n 15 tot 20 minuten met de handen tot een glad en elastisch deeg. Je kunt hier eventueel ook een keukenmachine met deeghaken voor gebruiken. Vorm een bal van het deeg, leg hem in de schaal en dek hem af met een vochtige doek. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek tot  het in volume verdubbeld is.

Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en kneed elke portie nog een keer 2 tot 3 minuten door. Vorm er ballen van. Druk de ballen plat en trek ze daarna aan twee kanten uit elkaar zodat je een puntig, ovale vorm krijgt. Trek aan de ene kant wat langer dan aan de andere kant, zodat het een peervorm wordt.

Leg de broodjes op een met water bevochtigde bakplaat en laat ze nog 15 minuten narijzen.  Verwarm de oven voor op 225 graden.

Bestrijk de broodjes met een kwastje met ghee en strooi er maan- en/of sesamzaad over. Bak de broodjes in tien tot twaalf minuten gaar en goudgeel.

Serveer in plaats van rijst of aardappelen bij alle soorten gerechten.

De teksten op de Naan kleding pagina zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is verboden om van de Naan pagina iets Kopiëren of te gebruiken.